miercuri, mai 29, 2013

BONTON. Gheorghe Bănuță, profesorul care predă lecții de viață

Dacă este adevarăt că tinerii sunt bogăția unei țări, atunci un oraș sărac din România este, de fapt, cel mai bogat din lume. Asta și datorită unui profesor inimos care, de 12 ani, le predă adolescenților, din propria inițiativă, un curs practic pentru viață. Ba chiar a tipărit un manual pe această temă. 

Clubul Elevilor din Câmpulung Muscel este locul în care, de 12 ani, profesorul Gheorghe Bănuţă a înfiinţat un cerc de bune maniere şi de viaţă pentru adolescenţi, unic în ţară. Durează un an şi este gratuit.
Într-o societate în care profesorii nu mai au parte de respect, Gheorghe Banuţă a reuşit să câştige prietenia şi admiraţia elevilor săi şi chiar a unor colegi de breaslă. „Mi-a schimbat modul de a privi lucrurile în viaţă”, mărturisește Nicoleta Lepșa, absolventă a cursului.
Pentru profesorul Gheorghe Bănuţă, această activitate a devenit viaţa lui. A scris şi o carte, un manual de bune maniere pe care l-a tipărit cu bani din propriul buzunar.
Generații de tineri au învăţat de la profesorul lor un lucru care nu se predă la școală: să cântarească lucrurile şi să-şi formeze propria lor părere despre lume.
„Cea mai mare satisfacţie este că pot să le transmit, să îi ajut, să îi îndrum, să fie altfel decât majoritatea adolescenţilor, sa fie ei înşişi, să nu mai fie ca o turmă dirijată de la o telecomandă, uşor manevrabila pentru oricine, să ia în frâu viaţa asta şi să o schimbe în bine. Şi în lume oriunde vor merge”, mărturisește Gheorghe Bănuță.
Puteți urmări întreg materialul la emisiunea „Bonton”, duminică, de la 17:30, relateaza digi24.ro