marți, august 16, 2011

El major si ea minora | Humanitas

El major si ea minora | Humanitas

"Topirceanu a fost una din voluptatile literare ale adolescentei mele.
Un perfect dozaj de mestesug, emotivitate si ironie, rezumat gratios al unei Romanii belle-epoque, asa cum imi place sa mi-o imaginez: cu ragazuri civilizate, indrazneli citadine si candori rurale. 
Se spune, mereu, ca poezia lui Topirceanu este minora. Se poate. Dar exista un minorat sfasietor al fiecarui fragment de viata, daca il privim pe fundalul monumental al celor doua-trei evenimente majore de care nu scapa nimeni. 
Majora cu adevarat e, in fond, numai moartea. Restul e zbaterea minora a cotidianului, materia trecatoare a unei trecatoare umanitati. Cu alte cuvinte, restul e Topirceanu..." Andrei Plesu

Audiobook-ul cuprinde 24 de poezii alese de Andrei Plesu, dupa cum se va vedea, si auzi:
Toamna in parc, Albumul, Gelozie, In jurul unui divort, Balada unei stele mici, Cioara, Bacilul lui Koch, Prohod, Chinurile lui Ulise, De profundis, Balada chiriasului grabit, Vara la tara, La Pasti, Intoarcerea fiului risipitor, Intrebare si raspuns (asculta on line), Raspunsul micilor functionari, Ploua, Cobe, Blesteme, Tristeti provinciale, Un duel, Raspunsul Cometei, Expunere de motive, Testamentul unui poet cunoscut.


Semnificaţii istorice pentru 16 august

1977 - A încetat din viaţă Elvis Presley, idolul muzicii anilor '50-'60, actor în numeroase filme realizate special pentru el: "Veselie la Acapulco", " Blue Hawaii", "Viva Las Vegas" (n. 8 ianuarie 1935).

1645 - S-a născut Jean de La Bruyère, scriitor, unul dintre cei mai importanţi moralişti ai literaturii universale: "Caracterele" sau "Moravurile veacului" (d. 10 mai 1696).

1845 - S-a născut Gabriel Lippmann, fizician care a obţinut prima fotografie colorată a spectrului solar - Premiul Nobel pentru Fizică, pe anul 1908 (d. 13 iulie 1921).

1888 - A încetat din viaţă chimistul John S. Pemberton, cel care a inventat celebra băutură "Coca-Cola" (n. 8 iulie 1831).

1893 - A încetat din viaţă Jean Martin Charcot, medic psihiatru, unul dintre fondatorii neurologiei moderne (n. 29 noiembrie 1825).

1906 - La Valparaiso, Chile, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8,6 pe scara Richter, care a făcut 20.000 de victime.

1913 - S-a născut omul politic Menachem Begin, prim ministru al Israelului (d. 9 martie 1992).

1920 - S-a născut Virgil Ierunca (Virgil Untaru), eseist, critic literar şi poet, traducător, stabilit în Franţa din 1946; a colaborat ca redactor la principalele reviste literare româneşti din exil, a fost redactor al emisiunilor pentru străinătate ale Radioteleviziunii Franceze şi colaborator, alături de soţia sa, Monica Lovinescu, al postului de radio "Europa Liberă" (d. 28 septembrie 2006).

vineri, august 12, 2011

Time Magazine: Europa se prăbuşeşte

Revista Time trimite lumii, în ultima ediţie, imaginea declinului şi a căderii Europei. Tulburător însă este că nu doar Europa cade, ci întregul Occident geopolitic este răsturnat.-relateaza RTv.net

Ultima ediţie a revistei Time trimite lumii un mesaj care face pielea de găină: Declinul şi căderea Europei. Un bărbat  îmbrăcat precum cei care au jefuit Londra, pe o stradă în flăcări. Dacă, în general, revista are o copertă diferită pentru fiecare continent, această ediţie are o temă şi o imagine unică.
"Uniunea sa economică se destramă, Londra este în flăcări, iar paretenerul său comercial care ieri era viabil este astăzi pra slab pentru a îi veni în ajutor sau pentru a ajuta euro. Spuneţi adio vechiului ordin", explică editorii alegerea făcută.
Cel mai tulburător element al  analizei, scrie Rue 89.com,  este că ideea de Occident geopolitic este răsturnată, are loc o redistribuire a hărţilor la scară globală. Occidentul este în declin. Ultima perioadă de timp a fost tensionată, confuză, SUA a reuşit să preia hegemonia după căderea zidului Berlinului şi a destrămării URSS, Europa a încercat să-şi facă aripi poleite, dar nu a reuşit.
Globalizarea a reuşit  să permită "Orientului" (China, India, Brazilia, Rusia) o emergenţă mai rapidă decât şi-ar fi imaginat cineva.
Acest lucru nu produce o punere faţă în faţă ambiguă şi ineficientă între puternicii de ieri, care încă se mai cred puternici şi cei mari de mâine, care nu ştiu încă să se folosească de puterea pe care doar ce au căpătat-o.
"Europa îşi păstrează lucruri bune şi poate că nu şi-a spus ultimul cuvânt din punct de vedere istoric. Dar este obligatoriu să observă, odată cu Time, că este copleşită acum de destule lucruri rele, începând cu lipsa imaginaţiei, a carismei, a competenţei conducătorilor săi care stârneşte temeri pentru viitorul colectiv şi naţional", mai scrie portalul francez.

marți, august 09, 2011

Semnificaţii istorice pentru 9 august

În 1631 a-a născut scriitorul John Dryden, care a încercat aproape toate genurile dramatice populare în zilele sale: comedie, tragicomedie, operă (piese cu interludii muzicale), tragedii în versuri albe, adaptări după Shakespeare, tragedie eroică în cuplete ritmate. (d. 12 mai 1700). 

117 - A murit împăratul roman Traian (n. 53).

1601 - Mihai Viteazul, primul domn al celor trei ţări române (1593-1601), a fost ucis pe Câmpia Turzii.

1786 - A avut loc prima ascensiune pe vârful Mont Blanc.

1871 - S-a născut dramaturgul Leonid Andreev, autor al operelor "Viaţa omului" şi "Cel care primeşte palme". (d. 12 septembrie 1919).

1896 - S-a născut filosoful şi psihologul Jean Piaget (d. 16 septembrie 1980).

1919 - A încetat din viaţă compozitorul, pianistul şi dirijorul Ruggero Leoncavallo. Vestit prin opera sa "Pagliacci", el a compus şi muzică pentru balet ("Viaţa unei marionete"), muzică simfonică, canţonete, muzică religioasă, de cameră etc (n. 23 aprilie 1857).

1938 - A încetat din viaţă exploratorul Leo Viktor Frobenius, care a condus expediţii în Africa (1904-1935) şi a explorat numeroase centre de artă preistorică în Norvegia, Austria, Spania şi Africa (n. 29 iunie 1873).

1945 - Statele Unite ale Americii au lansat a doua bombă atomică, asupra oraşului japonez Nagasaki.

1962 - A încetat din viaţă scriitorul Herman Hesse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1946: "Jocul cu mărgelele de sticlă", "Lupul de stepă", "Narcis şi Gură de aur" (n. 2 iulie1877).

1965 - Singapore îşi câştigă independenţa.

luni, august 08, 2011

Razboaiele mondiale si perioada interbelica(1914-1945)

Prima jumatatea a secolului XX a adus 2 razboaie mondiale si imense pierderi de vieti omenesti.  Numai in cel de-al 2-lea razboi mondial au murit peste 60.000 de milioane de oameni. Si multi au ramas invalizi. Ambele razboaie s-au incehiat cu o reimpartire a Europei. Dupa Primul Razboi Mondial, din imperiile Otoman si Austro-Ungar  au rezultat state nationale lipsite de stabilitate. Partidele politice s-au radicalizat: national-socialismul din Germania a degenerat in fanatism rasial, ceea ce a condus la exterminarea  sistematica a minoritatilor din Europa ocupata. In cel de-al Doilea Raboi Mondial, o coalitie puternica s-a opus tendintei expansioniste a Germaniei.

CRONOLOGIE

 Iunie 1914 -Asasinarea mostenitorului tronului austro-ungar, la Sarajevo.
 Iulie 1914  -Imperiul Austro-Ungar declara razboi Serbiei.  
 Iulie 1914  -Mobilizare generala in Rusia.

  August 1914 -Germania declara razboi Rusiei, incepe Primul Razboi Mondial.
 August 1914 -Germania declara razboi Frantei. 
 August 1914 -Fortele germane ocupa Belgia; Marea Britanie intra in razboi.
 August 1914 -Japonia declara razboi Germaniei.

 Septembrie 1914 - Antanta sau Puterile Aliate se angajeaza sa nu incheie  o "pace separata".

 Noiembrie 1914 - Turcia intra in razboi de partea Puterilor Centrale.