luni, august 12, 2013

Bitcoin este monedă legală în SUA

Un judecător american a decis că moneda virtuală Bitcoin este legală, iar tranzacționarea sa se supună legilor federale.

Sentința a fost dată într-un dosar privind un fond de investiții bazat pe moneda virtuală Bitcoin, Bitcoin Savings and Trust (BTCST), care era suspectat a fi o înșelătorie. BTCST a strâns cel puțin 700.000 de Bitcoin în plasamente care se cifrează la peste 4,5 milioane de dolari, bazându-se pe prețul mediu al Bitcoin, în anii 2011 și 2012, când plasamentele au fost oferite și vândute.

Fondatorul BTCST, Trendon Shavers, a fost pus sub acuzare pentru organizarea unei scheme Ponzi.

Potrivit dosarului, judecătorul a trebuit să stabilească dacă investițiile BTCST sunt sau nu reglementate de legile federale. Trendon Shavers a spus că investițiile fondului său nu sunt supuse legilor, deoarece Bitcoin nu este o monedă, iar utilizarea sa nu este reglementată în Statele Unite. De asemenea, Shavers a mai spus că toate tranzacțiile au fost realizate cu moneda virtuală și că nu a ținut bani adevărați în mână. Comisia americană pentru Bursă și Valori Imobiliare a stabilit că investițiile sunt contracte de investiții și note și astfel, sunt titluri de valoare.


Este clar că Bitcoin poate fi  folosită ca și banii adevărați, mai arată judecătorul. Moneda poate fi folosită pentru a achiziționa bunuri și servicii, care pot fi folosite pentru a asigura cheltuilile legate de viața curentă. Singura limitare a monedei este că poate fi folosită doar în anumite țări, unde folosirea sa este reglementată. Bitcoin poate fi schimbată în monedele convențioanle, cum ar fi dolarul american, euro, yenul sau yuanul, iar cei care au vrut să investească în BTCST, au plătit cu monede reglementate pentru acest lucru.

Shavers a înşelat investitorii cu monede bitcoin în valoare de 4,5 milioane de dolari, deturnând o parte din fondurile atrase în folosul propriu. El a vândut monedele virtuale pentru a-şi plăti chiria, cheltuielile cu maşina, mesele, cumpărăturile şi distracţiile la cazino.

Moneda virtuală Bitcoin a fost lansată de Satoshi Nakamoto în 2009, pentru a fi folosită în plăţi electronice. Satoshi Nakamoto este un pseodonim pentru o persoană sau un grup de persoane, a căror identitate nu este publică, care a proiectat protocolul Bitcoin în 2008 şi a lansat programul open-source în 2009.

 Valoarea unei monede bitcoin a fost anul trecut de sub 5 dolari, dar în luna aprilie a atins un maxim de 266 de dolari. În prezent, moneda bitcoin valorează circa 97 de dolari, iar unii analişti consideră că se îndreaptă spre nivelul zero.

Niciun comentariu: