vineri, august 16, 2013

Clinica oftalmologică din buzunar

Organizația Mondială a Sănătății spune că în prezent 285 de milioane de oameni nu pot să vadă din cauza problemelor oculare. Patru din fiecare cinci astfel de cazuri pot fi tratate sau prevenite, dar mulți oameni sunt prea săraci pentru a cere ajutor. Situația este însă, pe cale să se schimbe.

Chiar și în cele mai sărace părți ale lumii, există medici oftalmologi în marile orașe. Cu toate astea, mulți dintre cei care au nevoie de ajutorul lor sunt atât de săraci încât nu pot plăti transportul până acolo. Dr. Andrew Bastawrous de la London School of Hygiene and Tropical Medicine se poate să fi găsit o soluție la această problemă.

Este vorba despre o aplicație pentru smartphone denumită Peek (Kit Portabil de Examinare Oculară) și dr. Bastawrous îl testează în prezent pe 5.000 de persoane din Kenya. Aplicația folosește camera telefonului pentru a scana ochiul în căutarea semnelor de cataractă. De asemenea, folosește blițul camerei pentru a ilumina retina și a vedea dacă sunt semne de boală.


Sistemul reține datele, locația pacientului prin GPS și rezultatele pot fi trimise prin e-mail doctorilor. Imaginile înregistrate cu acest telefon, care costă peste 300 de euro, au fost trimise în Londra și comparate cu cele realizate cu aparatura convențională.

Studiul nu este complet, dar echipa de cercetători spune că rezultatele sunt promițătoare și deja 1.000 de persoane care au participat la studiu au primit o formă de tratament, scrie BBC. 


Niciun comentariu: