Ministerul Agriculturii modifică legislaţia cu privire la producerea şi comercializarea aşa numitelor produse tradiţionale.
Împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia
Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii, MADR a emis un ordin privind
atestarea produselor tradiţionale, care stabileşte condiţii şi criterii
noi pentru atestarea acestora. Cea mai importantă modificare este aceea
că toate produsele tradiţionale vor trebui marcate, obligatoriu, cu un
logo naţional(foto alăturat), acesta fiind proprietatea exclusivă a
Ministerului Agriculturii, care îl va înregistra ca titular la Oficiul
de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
Potrivit datelor MADR, dinamica înregistrării produselor
tradiţionale a crescut semnificativ în ultimii ani. Cele mai multe
produse, în număr de 1.474, sunt cele din lapte şi produse lactate, iar
în jur de 1.441 cele din carne şi produse din carne. Mai sunt
înregistrate produsele de morărit şi panificaţie,
băuturi alcoolice,
conserve legume-fructe, peşte şi produse din peşte, miere ş.a.
Explicatie
"Ideea de bază a acestui ordin de atestare a produselor
tradiţionale este de a reglementa această piaţă, în condiţiile în care
la ora actuală avem înregistrate la minister în jur de 4.400 de produse
tradiţionale, iar o parte dintre acestea nu sunt active sau nu corespund
conceptului de produs tradiţional. Ordinul ar putea intra în vigoare la
sfârşitul lunii august sau cel târziu la începutul lunii septembrie", a
declarat pentru Agerpres secretarul de stat în Ministerul Agriculturii,
Achim Irimescu.
Potrivit ordinului publicat pe site-ul MADR, Direcţia
Generală de Industrie Alimentară, prin compartimentul de specialitate cu
atribuţii în domeniul produselor tradiţionale, înfiinţează şi
administrează Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT).
Registrul se publică anual pe site-ul Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale. "Pentru a figura în registrul, produsul tradiţional
trebuie să fie fabricat din materii prime obţinute în zona de producţie,
să prezinte o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, prin
care să reflecte un tip tradiţional de producţie şi/sau de prelucrare,
să aibă în procesul de obţinere a produsului şi operaţiuni de prelucrare
realizate manual şi să dovedească un mod de lucru tradiţional.
Materialele şi obiectele care vin în contact cu produsele tradiţionale
vor respecta prevederile legale în vigoare", stabileşte actul normativ.
Control
MADR are atribuţii de control privind îndeplinirea
condiţiilor şi a criteriilor care au stat la baza acordării atestatului
de produs tradiţional, iar operatorii economici care produc produse
tradiţionale sunt obligaţi să permită accesul în unitate şi în secţia de
producţie a organelor de inspecţie şi control ale MADR şi ale
personalului împuternicit de către Ministerul Sănătăţii.Nerespectarea
condiţiilor şi criteriilor pentru atestarea produselor tradiţionale
atrage luarea de măsuri administrative şi sancţionarea operatorului
economic prin anularea atestatului de produs tradiţional şi radierea din
RNPT. În cazul în care neconformităţile depistate în timpul inspecţiei
sunt de gravitate mică, se poate aplica avertisment scris, şi de
asemenea se va menţiona, în procesul verbal de control, termenul de
remediere a deficienţelor constatate. De asemenea, Ministerul Sănătăţii,
prin personalul din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a
municipiului Bucureşti, va efectua controlul oficial, conform
legislaţiei în vigoare şi a competenţelor şi va dispune măsurile legale
care se impun, iar ANPC va verifica şi controla pe piaţă respectarea
noilor reglementări privind producţia şi etichetarea produselor
tradiţionale.
sursa:capital
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu