miercuri, septembrie 14, 2011

Imnul national - impus prin lege, in fiecare zi de luni, in scoli

Imnul national va fi intonat obligatoriu in fiecare zi de luni in toate salile de clasa din invatamantul primar si gimnazial, iar drapelul va fi arborat permanent deasupra tablei de scris. Asa suna o propunere legislativa initiata de deputatul PDL Maria Stavrositu. De fapt, si Traian Basescu vrea sa se cante imnul si cand vrea presedintele, ce nu se face? Modul in care Marcel Pavel a interpretat imnul national, inaintea partidei de fotbal Romania - Franta, a starnit o adevarata furtuna in societatea romaneasca, mai ales ca interpretul a ales sa renunte la versurile in care era pomenit numele de... Traian!
 
"Am vazut o penibila intamplare cand la tine acasa nu se canta imnul corect, iar in acelasi timp am vazut sportivele coborand de pe podium, in strainatate, atunci cand imnul nu a fost cantat corect", a afirmat presedintele Traian Basescu la sfarsitul saptamanii trecute, la Scoala de Vara a UNPR.  El a cerut ca in fiecare clasa sa existe un tricolor, iar la inceputul orelor sa se cante imnul national, asa cum se intampla cand el era licean.

Funeriu despre imnul national:  de acord, dar sa nu demonetizam aceste lucruri, ca in trecut.
Si Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, a avut o initiativa privind imnul national:  "Am cerut inspectorilor scolari generali ca in toate scolile din Romania festivitatile sau evenimentele de inceput de an scolar sa inceapa cu intonarea imnului national, atat in ceea ce priveste melodia, cat si in ceea ce priveste versurile, cel putin a celor patru strofe obligatorii", a anuntat, duminica, ministrul Educatiei.

"In ceea ce priveste posibilitatea de intonare a imnului national o data pe saptamana sau in alte conditii care vor fi definite ulterior vom lua o decizie in urma analizei oportunitatii acestui lucru. Analiza o vom face impreuna cu Institutul pentru Stiinte ale Educatiei. Eu personal ma declar adeptul unei astfel de initiative, pentru ca sunt convins ca este important sa respectam solemnitatea si este important sa respectam simbolurile nationale. Dar, in acelasi timp, trebuie sa fim vigilenti sa nu demonetizam aceste lucruri, asa cum a fost cazul in trecut", a mai spus Funeriu.

marți, august 16, 2011

El major si ea minora | Humanitas

El major si ea minora | Humanitas

"Topirceanu a fost una din voluptatile literare ale adolescentei mele.
Un perfect dozaj de mestesug, emotivitate si ironie, rezumat gratios al unei Romanii belle-epoque, asa cum imi place sa mi-o imaginez: cu ragazuri civilizate, indrazneli citadine si candori rurale. 
Se spune, mereu, ca poezia lui Topirceanu este minora. Se poate. Dar exista un minorat sfasietor al fiecarui fragment de viata, daca il privim pe fundalul monumental al celor doua-trei evenimente majore de care nu scapa nimeni. 
Majora cu adevarat e, in fond, numai moartea. Restul e zbaterea minora a cotidianului, materia trecatoare a unei trecatoare umanitati. Cu alte cuvinte, restul e Topirceanu..." Andrei Plesu

Audiobook-ul cuprinde 24 de poezii alese de Andrei Plesu, dupa cum se va vedea, si auzi:
Toamna in parc, Albumul, Gelozie, In jurul unui divort, Balada unei stele mici, Cioara, Bacilul lui Koch, Prohod, Chinurile lui Ulise, De profundis, Balada chiriasului grabit, Vara la tara, La Pasti, Intoarcerea fiului risipitor, Intrebare si raspuns (asculta on line), Raspunsul micilor functionari, Ploua, Cobe, Blesteme, Tristeti provinciale, Un duel, Raspunsul Cometei, Expunere de motive, Testamentul unui poet cunoscut.


Semnificaţii istorice pentru 16 august

1977 - A încetat din viaţă Elvis Presley, idolul muzicii anilor '50-'60, actor în numeroase filme realizate special pentru el: "Veselie la Acapulco", " Blue Hawaii", "Viva Las Vegas" (n. 8 ianuarie 1935).

1645 - S-a născut Jean de La Bruyère, scriitor, unul dintre cei mai importanţi moralişti ai literaturii universale: "Caracterele" sau "Moravurile veacului" (d. 10 mai 1696).

1845 - S-a născut Gabriel Lippmann, fizician care a obţinut prima fotografie colorată a spectrului solar - Premiul Nobel pentru Fizică, pe anul 1908 (d. 13 iulie 1921).

1888 - A încetat din viaţă chimistul John S. Pemberton, cel care a inventat celebra băutură "Coca-Cola" (n. 8 iulie 1831).

1893 - A încetat din viaţă Jean Martin Charcot, medic psihiatru, unul dintre fondatorii neurologiei moderne (n. 29 noiembrie 1825).

1906 - La Valparaiso, Chile, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8,6 pe scara Richter, care a făcut 20.000 de victime.

1913 - S-a născut omul politic Menachem Begin, prim ministru al Israelului (d. 9 martie 1992).

1920 - S-a născut Virgil Ierunca (Virgil Untaru), eseist, critic literar şi poet, traducător, stabilit în Franţa din 1946; a colaborat ca redactor la principalele reviste literare româneşti din exil, a fost redactor al emisiunilor pentru străinătate ale Radioteleviziunii Franceze şi colaborator, alături de soţia sa, Monica Lovinescu, al postului de radio "Europa Liberă" (d. 28 septembrie 2006).

vineri, august 12, 2011

Time Magazine: Europa se prăbuşeşte

Revista Time trimite lumii, în ultima ediţie, imaginea declinului şi a căderii Europei. Tulburător însă este că nu doar Europa cade, ci întregul Occident geopolitic este răsturnat.-relateaza RTv.net

Ultima ediţie a revistei Time trimite lumii un mesaj care face pielea de găină: Declinul şi căderea Europei. Un bărbat  îmbrăcat precum cei care au jefuit Londra, pe o stradă în flăcări. Dacă, în general, revista are o copertă diferită pentru fiecare continent, această ediţie are o temă şi o imagine unică.
"Uniunea sa economică se destramă, Londra este în flăcări, iar paretenerul său comercial care ieri era viabil este astăzi pra slab pentru a îi veni în ajutor sau pentru a ajuta euro. Spuneţi adio vechiului ordin", explică editorii alegerea făcută.
Cel mai tulburător element al  analizei, scrie Rue 89.com,  este că ideea de Occident geopolitic este răsturnată, are loc o redistribuire a hărţilor la scară globală. Occidentul este în declin. Ultima perioadă de timp a fost tensionată, confuză, SUA a reuşit să preia hegemonia după căderea zidului Berlinului şi a destrămării URSS, Europa a încercat să-şi facă aripi poleite, dar nu a reuşit.
Globalizarea a reuşit  să permită "Orientului" (China, India, Brazilia, Rusia) o emergenţă mai rapidă decât şi-ar fi imaginat cineva.
Acest lucru nu produce o punere faţă în faţă ambiguă şi ineficientă între puternicii de ieri, care încă se mai cred puternici şi cei mari de mâine, care nu ştiu încă să se folosească de puterea pe care doar ce au căpătat-o.
"Europa îşi păstrează lucruri bune şi poate că nu şi-a spus ultimul cuvânt din punct de vedere istoric. Dar este obligatoriu să observă, odată cu Time, că este copleşită acum de destule lucruri rele, începând cu lipsa imaginaţiei, a carismei, a competenţei conducătorilor săi care stârneşte temeri pentru viitorul colectiv şi naţional", mai scrie portalul francez.

marți, august 09, 2011

Semnificaţii istorice pentru 9 august

În 1631 a-a născut scriitorul John Dryden, care a încercat aproape toate genurile dramatice populare în zilele sale: comedie, tragicomedie, operă (piese cu interludii muzicale), tragedii în versuri albe, adaptări după Shakespeare, tragedie eroică în cuplete ritmate. (d. 12 mai 1700). 

117 - A murit împăratul roman Traian (n. 53).

1601 - Mihai Viteazul, primul domn al celor trei ţări române (1593-1601), a fost ucis pe Câmpia Turzii.

1786 - A avut loc prima ascensiune pe vârful Mont Blanc.

1871 - S-a născut dramaturgul Leonid Andreev, autor al operelor "Viaţa omului" şi "Cel care primeşte palme". (d. 12 septembrie 1919).

1896 - S-a născut filosoful şi psihologul Jean Piaget (d. 16 septembrie 1980).

1919 - A încetat din viaţă compozitorul, pianistul şi dirijorul Ruggero Leoncavallo. Vestit prin opera sa "Pagliacci", el a compus şi muzică pentru balet ("Viaţa unei marionete"), muzică simfonică, canţonete, muzică religioasă, de cameră etc (n. 23 aprilie 1857).

1938 - A încetat din viaţă exploratorul Leo Viktor Frobenius, care a condus expediţii în Africa (1904-1935) şi a explorat numeroase centre de artă preistorică în Norvegia, Austria, Spania şi Africa (n. 29 iunie 1873).

1945 - Statele Unite ale Americii au lansat a doua bombă atomică, asupra oraşului japonez Nagasaki.

1962 - A încetat din viaţă scriitorul Herman Hesse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1946: "Jocul cu mărgelele de sticlă", "Lupul de stepă", "Narcis şi Gură de aur" (n. 2 iulie1877).

1965 - Singapore îşi câştigă independenţa.

luni, august 08, 2011

Razboaiele mondiale si perioada interbelica(1914-1945)

Prima jumatatea a secolului XX a adus 2 razboaie mondiale si imense pierderi de vieti omenesti.  Numai in cel de-al 2-lea razboi mondial au murit peste 60.000 de milioane de oameni. Si multi au ramas invalizi. Ambele razboaie s-au incehiat cu o reimpartire a Europei. Dupa Primul Razboi Mondial, din imperiile Otoman si Austro-Ungar  au rezultat state nationale lipsite de stabilitate. Partidele politice s-au radicalizat: national-socialismul din Germania a degenerat in fanatism rasial, ceea ce a condus la exterminarea  sistematica a minoritatilor din Europa ocupata. In cel de-al Doilea Raboi Mondial, o coalitie puternica s-a opus tendintei expansioniste a Germaniei.

CRONOLOGIE

 Iunie 1914 -Asasinarea mostenitorului tronului austro-ungar, la Sarajevo.
 Iulie 1914  -Imperiul Austro-Ungar declara razboi Serbiei.  
 Iulie 1914  -Mobilizare generala in Rusia.

  August 1914 -Germania declara razboi Rusiei, incepe Primul Razboi Mondial.
 August 1914 -Germania declara razboi Frantei. 
 August 1914 -Fortele germane ocupa Belgia; Marea Britanie intra in razboi.
 August 1914 -Japonia declara razboi Germaniei.

 Septembrie 1914 - Antanta sau Puterile Aliate se angajeaza sa nu incheie  o "pace separata".

 Noiembrie 1914 - Turcia intra in razboi de partea Puterilor Centrale.

vineri, iunie 10, 2011

Windows 8, anuntat oficial.

Parca ar fi fost ieri cand Microsoft lansa Windows 7. De fapt, au trecut deja 2 ani de cand gigantul din Redmond a inceput sa ofere unul dintre cele mai reusite sisteme de operare ale sale, din toate timpurile.
Astazi, Microsoft au prezentat in premiera noul Windows 8, un sistem de operare cu o interfata complet refacuta, adresat atat PC-urilor cat si tabletelor.
Prin Windows 8, gigantul Microsoft ne da un indiciu si despre cum vede viitorul portabilelor – dominat de tablete. Tablete care ajung din ce in ce mai puternice si cu o autonomie din ce in ce mai ridicata.





 Noutati/schimbari in Windows 8
1. La revedere Start Menu, bun venit Start Screen! In Windows 8 Start Menu-ul intalnit la sistemele de operare Microsoft de pe vremea Windows 95, dispare (dar nu in totalitate). In locul sau avem Start Screen-ul, care va fi populat cu zone dreptunghiulare ce reprezinta aplicatiile si se actualizeaza in timp real cu informatii (precum afisarea temperaturii) – similar sistemului de operare mobil Windows Phone 7.
2. Aplicatii HTML5 si Javascript. Mai exact, tabletele sau PC-urile cu Windows 8 pot rula aplicatii web realizate in HTML5, limbaj considerat viitorul WEB-ului, atat de Microsoft, cat si de Apple. In consecinta, suportul din partea producatorilor de aplicatii va fi extrem de ridicat, ceea ce inseamna o diversitate foarte mare de programe – de la jocuri, pana la cele de productivitate. Un exemplu de joc disponibil si in HTML5 este Quake 2.
3. Interfata optimizata pentru touchscreen. Daca Windows 7 a fost adaptat pentru a fi utilizat si pentru touchscreen, in cazul Windows 8 lucrurile stau diferit. Noul sistem de operare Microsoft a fost gandit inca din start ca unul optimizat pentru touchscreen.
PC-ul nu a fost uitat.
Spuneam mai devreme ca Start Menu dispare, dar nu in totalitate. Ei bine, Windows 8 include si desktop-ul clasic cu Start Menu, insa acesta se afla undeva in spatele interfetei principale si poate fi folosit atunci cand avem nevoie de fuctiile clasice ale unui computer de birou. Mai multe informatii nu exista in acest moment, insa este foarte probabil ca Windows 8 destinat corporatiilor sa nu dispuna de aceasta interfata speciala touchscreen.
Urmatoarele informatii oficiale despre Windows 8 vor fi dezvaluite in septembrie, in cadrul evenimentului Microsoft BUILD.

miercuri, mai 04, 2011

Capcana muzicii bune

Eliza Spătărelu, Glodeanu Sărat, Muntenia
Cântaţi Domnului o cântare nouă! Psalmi 96,1
"Draga mea, muzica aceasta nu este potrivită pentru tine!" i-am spus indignată fetei mele de paisprezece ani.
"Dar de ce, mami? Este muzică clasică!" mi-a răspuns ea mirată.
I-am explicat că, deşi este muzică clasică, nu înseamnă că este neapărat sănătoasă pentru minte şi suflet. Principalul rol al muzicii este acela de a transmite sentimente. Atunci când nu ne place să privim un lucru, întoarcem capul. Putem să refuzăm să gustăm ceva dezgustător, însă nu ne putem feri de muzică. Prin urechile noastre, pătrunde în creier şi în cel mai scurt timp suntem dominaţi de emoţiile pe care compozitorul a intenţionat să le descrie în cel mai atrăgător mod cu putinţă.
Atunci când sentimentele transmise sunt pozitive, cu atât mai bine, dar ce faci când ele sunt negative? Fără să vrei şi fără să-ţi dai seama, te simţi învăluit de senzaţii care nu îţi aparţin şi pe care poate că nu le conştientizezi. Muzica te poate linişti sau te poate mobiliza la acţiune; poate să te cufunde în butoiul cu melancolie; poate să îţi accentueze tendinţa spre dezordine sau spre răzbunare. Este extrem de subtilă şi foloseşte căi cu neputinţă de explicat.
Muzica pe care fiica mea încerca să o interpreteze la pian era plină de superficialitate, dezordine, îndepărtare de real şi refugiu în imaginar. Nu îmi plăcea să văd cum aceste caracteristici erau zidite încet, încet în sufletul ei. Fiecare notă în plus o atrăgea şi mai tare în capcană şi o făcea să fie mai puţin conştientă de ceea ce era în jurul ei. Aproape că vedeam cum se topeşte ul­tima urmă de autocontrol şi responsabilitate şi îi era foarte greu să înţeleagă ceea ce spuneam. Mă rog pentru fiica mea şi pentru alţi tineri ca ea, care cad zilnic în capcana "muzicii bune". Poate că nu ascultă hard rock; totuşi, muzica lor este nesănătoasă. Disperarea, deprimarea, neliniştea şi necredinţa transmise prin melodie pot fi mascate prin cuvinte aparent creştine. Iar noi suntem înşelaţi.
Alege să cânţi astăzi o cântare sănătoasă pentru sufletul şi mintea ta. O cântare care să-ţi întărească credinţa. O cântare care să-ţi aducă mintea în comuniune cu Împăratul tău. Roagă-L pe Dumnezeu să îţi dea discernământ în acest domeniu atât de important!

Valoarea exemplului

de Teodora Goran Câmpina, Muntenia
Din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciu­nea care duce la mântuire, prin credinţa în Isus Hristos. 2 Timotei 3,15
Inima mea este plină de bucurie şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu, pentru că m-a binecuvântat. El le-a oferit părinţilor mei un al patrulea dar preţios: însemnătatea numelui Teodora, în limba greacă, este -darul lui Dumnezeu.
Ca medic, tata era mereu solicitat să se îngrijească de problemele de sănătate ale oamenilor şi făcea acest lucru cu dedicare şi bucurie, oricând, la orice oră. După ce le recomanda tratamentul potrivit, nu uita să le vorbească şi despre Marele Medic, ce doreşte să vindece atât trupurile, cât şi sufletele lor. Unele persoane erau receptive şi îl invitau să revină. Atunci când se întorcea, tata o lua pe mama şi pe noi, copiii, şi mergeam împreună în vizite misionare. El deschidea Cuvântul Domnului înaintea oamenilor şi apoi formam un mo­dest cvartet, lăudându-L pe Dumnezeu prin imnuri care să aducă mângâiere şi speranţă. Lacrimile din ochii celor ce ne ascultau, cuvintele lor de apreciere, rugămintea de a mai cânta şi de a-i vizita mai des m-au conştientizat încă din copilărie că nu există împlinire mai mare decât aceea de a trăi în armonie cu El şi de a-i ajuta pe semenii mei să-L cunoască. Aşa am învăţat de la tata, din a cărui inimă se revarsă şi azi dragostea lui Hristos, bunătatea, răbdarea şi spiritul de sacrificiu.
Mama a fost cea care ne-a înconjurat cu dragostea ei clipă de clipă, alegând să rămână acasă cu noi, să ne sfătuiască şi să ne ajute să facem alegeri bune la fiecare pas. Am învăţat de la ea valoarea modestiei, a tenacităţii şi încrederii în Dumnezeu în tumultul dificultăţilor vieţii şi, desigur, arta culinară sănătoasă. Şi în inima ei ardea permanent focul misiunii. În ciuda mulţimii îndatoririlor zilnice, găsea şi momente în care să împărtăşească vestea cea bună a mântuirii unei vecine sau prietene pe care o întâlnea atunci când mergea la cumpărături.

Am învăţat de la părinţi valoarea relaţiei cu Dumnezeu. Când mă trezeam dimineaţa, îi găseam studiind şi rugându-se, dorind să primească înţelepciune şi putere pentru provocările zilei. Ocaziile de închinare în familie au dat tonul la mulţumire pentru binecuvântările de care ne bucuram, au constituit cadrul pentru povestirea experienţelor zilei, pentru o bună organizare a lucrului şi conturarea perspectivelor de viitor.
Îl laud pe Dumnezeu pentru temelia bună pe care a aşezat viaţa mea şi îi încurajez pe toţi cei cărora li s-a încredinţat misiunea de a fi părinţi să colaboreze strâns cu Singurul care-i poate ajuta să se bucure de roadele investiţiei lor acum şi în veşnicie.

CEALALTÄ‚ DURERE

“Dacă vă urăşte lumea, ştiţi că pe Mine M-a urât înaintea voastră.” [Ioan 15:18]

„Până şi noaptea îmi dă îndemnuri inima”... şi de data aceasta a fost la fel.

Cu gândul la scumpul meu Domn Isus şi la lucrurile întâmpinate în viaţa mea, mi-am dat seama că durerea cea mai intensă nu e cea provocată de „cuie”, o durere a trupului; ci durerea sufletească.

Poate rana făcută de un cui sau de spinii ce zgârie fruntea, se va vindeca, cu timpul. Dar rana sufletului e atât de... diferită. Profundă. Încet trecătoare. Chiar memorabilă.

Durerea Lui sfâşietoare era în interior. O, şi cum să poţi iubi atâţia oameni ce te mint, ce-ţi întorc spatele, ce nu vor să te recunoască, ce calcă în picioare tot ce eşti Tu?! O, câtă dragoste...

El îţi va umple inima cu la fel de multă dragoste.

Poate nu înţelegi, dar cugetă asupra acestor 2 tipuri de durere. Şi apoi priveşte la El şi şopteşte-i să aline sufletul tău îndurerat...
Pentru ca in vara cand am trecut prin ocara si rusine pe nemerit L-am inteles perfect pe Cristos Domnul meu. si atunci am avut intrebari in ceea ce priveste suferinta fizica si cea a puterii cuvantului(cuvintele vin din inima -pazeste-ti inima mai mult decat orice ca din ea ies izvoarele vietii)..(cuvinte ce smulgeau din mine bucati de vise ,sperante ,de iubire si vedeam acele bucati trantite cu atata ura la pamant si zdrobite in calcaiul amar al nepasarii)     
 

M-am gandit atunci ca nu durerea pumnului L-a durut pe El Domnul nostru,nu ca ii erau mainile strapunse ,ci acea durere ca era rastignit intre ura oamenilor si ignoranta cerului...
  M-am gandit ce s-ar fi ales de mine daca in momentul acela i-ar fi trecut prin minte sa renunte ? sa se dea jos de pe cruce sub privirile celor ce stateau pe perimetrul lui de Cruce ,si sa zica s-a ispravit cu voi , dar ne-a dovedit inca o data ca si noi putem fi asemenea Lui, cand iubesti e greu sa renunti ...de ce? nu stim acum pentru ca noi cunoastem in parte ,dar cand va veni El vom cunoaste tot adevarul ...si de aceea imi e drag de EL si Ii iubesc venirea.



scris de Mira